КП "Спецжитлофонд"Київська міська державна адміністрація

Київська міська державна адміністрація

Департамент будівництва та житлового забезпечення КП «Спецжитлофонд»

Відділ продажу:
(044) 392 11 22
04071, м. Київ, вул. Оболонська, 34

Основні регіони України, де стрімко дешевшає житло

Курсові коливання вплинули на український ринок нерухомості по всій країні

Останні курсові стрибки вплинули на український ринок нерухомості по всій країні. Кількість оголошень скоротилася, укладання угод - загальмувалися. Продовжилося і зниження цін, однак його темпи дуже різняться по регіонах, пише Build Portal.

Міста-мільйонники поділили місця черговості відповідно: найсильніше подешевшали квартири в Одесі - на 20,8%, в Харкові ціни знизилися на 17,9%, в Львові - на 14,8%, в Дніпрі - на 14,1%. У столиці показник є досить стриманим - мінус 10,3%.
Швидше це можна пояснити збільшенням частки продавців, які виставляють свої об'єкти за цінами, дуже близьким до очікуванням покупців.

Ужгород відзначився найскромнішою динамікою - зниження за рік на 8,8%. А ось несподіваним чемпіоном по втраті вартості квадратного метра житла стала Вінниця. За рік квартири тут подешевіли майже на 25%. Відносно стабільні ціни в Рівному та Хмельницькому (впали на 10,2%).

Хрущовки-панельки втрачають в ціні. У Львові квартири в житловому фонді австрійського або польського періоду втрачали в ціні менше.
У Харкові на активність ринку вплинули не тільки стрибки валюти, а й загострення військової ситуації, яке призвело до заморожування деяких угод.

Найбільший попит у Харкові, як і всюди в Україні, на економ-житло в нових будинках, побудованих два-три роки тому.
В Одесі спостерігається парадоксальна ситуація. При зростанні попиту дорожчає тільки оренда. Ціни продажу продовжують знижуватися, хоч і не такими темпами, як рік тому.
Знижки - тільки на неліквід.
Дешевшає тільки низькоякісне житло і ця тенденція загальна для всіх регіонів.